Prevencija donosi zdravlje

Zdravo disanje

Disanje znači život. Čovjek može živjeti nekoliko dana bez hrane i vode, ali samo nekoliko minuta bez disanja.

Nos čini početni dio dišnog sustava i ima zaštitnu ulogu pri ulasku zraka u organizam. Njegova površina pokrivena je mikroskopskim dlačicama (trepetljikama) koje su u stalnom pokretu u smjeru ždrijela, uklanjajući nataložene nečistoće. Virusi, bakterije, alergeni na ovaj način budu „izbačeni“, čime se sprečava razvoj bolesti. Svaki dan nos na ovaj način „profiltrira“ 15.000 litara zraka.
Ako ipak dođe do bolesti, čeka nas neugodno šmrcanje i kihanje. Lučenjem velike količine sluzi i refleksom kihanja, organizam izbacuje iz dišnih putova uzročnike bolesti, što je dio procesa ozdravljenja.

Ovim prirodnim mehanizmom u nosu organizam štiti dišne putove od bolesti i oštećenja. Za njihovo pravilno funkcioniranje bitna je pravilna higijena. Čišćenje nosa posebno je bitno ujutro, kao priprema za dan, te prije spavanja s obzirom na to da noću većinom dišemo kroz nos. Kod ispuhivanja nosa uvijek radije koristite jednokratne papirnate rupčiće, nego klasične maramice od materijala koji leže prije pranja kao mogući izvor zaraze.

Zdravlje grla i usne šupljine

Usna šupljina i ždrijelo početni su dio probavnog sustava, ali i dio dišnog sustava. Osjećaj suhoće u ustima nastaje zbog nedovoljne količine sline u usnoj šupljini, često uslijed disanja na usta kad je nos začepljen, što posljedično može dovesti i do upale grla. Uzrok suhoće može biti i poremećena funkcija žlijezda slinovnica.

Zadah iz usta neugodna je tema. Njegov najčešći uzrok je nakupljanje ostataka hrane među zubima i odumrlih stanica na jeziku, uslijed neadekvatne higijene usne šupljine ili nedovoljnog izlučivanja sline. Pušenje, konzumiranje alkohola i začinjene hrane dodatno pogoršavaju stanje.

Bol u grlu može biti posljedica upale ždrijela ili krajnika. U akutnim upalama dominantan simptom je bol u grlu pojačana gutanjem, a uzrokuju ih bakterije ili virusi. U kroničnim stanjima bol je manje intenzivna, ali dugotrajno prisutna, često praćena suhim nadražajnim kašljem. Najčešće je vezana uz kroničnu opstrukciju nosa, suh zrak, izloženost prašini ili povezana s upalama u susjednim organima, primjerice paranazalnim sinusima.

Upalu usne šupljine mogu izazvati toplinski ili mehanički podražaji, nastali unošenjem vruće ili krute hrane, ali je mogu uzrokovati i patogeni mikroorganizmi, bakterije ili virusi. Žarenje, pojačano izlučivanje sline, pojava afti ili sitnih ulkusa neki su od simptoma koji prate takvu upalu.

Bebe i mala djeca

Začepljen nos kod beba veliki je problem jer dijete ne zna disati na usta. Beba refleksno kiše i na taj način povremeno čisti nos, međutim kod začepljenog nosa to nije dovoljno. Pravilno disanje važno je za rast i napredak djeteta, njegovo normalno hranjenje i miran san noću, stoga je svakodnevna higijena dječjih nosića izuzetno važna.

Dijete u prvim mjesecima života ne zna ispuhati nos, a pomoć roditelja u higijeni potrebna mu je uobičajeno do četvrte ili pete godine. Učeći dijete kako da ispuše nos, pokrijte nos papirnatim rupčićem i pritisnite jednu nosnicu, te ga uputite da zatvori usta i puhne. Postupak ponovite zatvarajući drugu nosnicu. Nos je važno čistiti barem ujutro i navečer, a za lakše čišćenje, upotrijebite prije postupka sprej Aqua Maris. Učite vaše dijete pravilnoj higijeni nosa od najranije dobi, čime ćete smanjiti njegovo obolijevanje od respiratornih bolesti!


References

  1. Munkholm et al. Mucociliary clearance: pathophysiological aspects. Clin Physiol Funct Imaging (2014) 34, pp171–177
  2. Addey et al. Incidence, causes, severity and treatment of throat discomfort: a four-region online questionnaire survey. BMC Ear, Nose and Throat Disorders 2012, 12:9
  3. Chirico et al. Nasal congestion in infants and children: a Literature review on efficacy and safety of non-pharmacological treatments. Minerva Pediatr. 2014;66:549-57
  4. Coates et al. Nasal Obstruction in the Neonate and Infant. cpj.sagepub.com Florida International Univ. 2015